Basehyppy – onko vaaran viehätys liian suuri?

 

Basehypyt kuuluvat extreme-lajien hurjimpaan kastiin. Harrastuksen juuret ovat laskuvarjohyppäämisessä. Laji on kotoisin Amerikasta, ja sen alulle panijoina toimivat elokuvien stunt-kohtaukset. Laskuvarjohyppyyn ja mäkihyppyyn perehtyneet urheilijat kehittelivät lajia, jonka ensimmäisiä hyppyjä tehtiin 1970-luvun lopulla.

Basehyppy poikkeaa laskuvarjohypystä monessa suhteessa. Se suoritetaan kiinteältä alustalta, eikä lentokoneesta kuten laskuvarjohypyt. Basessa käytetään sille ominaista varjoa, joka aukeaa laskuvarjoa nopeammin. Siinä ei kuitenkaan käytetä varavarjoa, joka on yksi syy lajin vaarallisuuteen. Basehypyssä liidetään mahdollisimman lähelle maanpintaa ennen varjon avaamista, ja sen juuri oikea ajoitus on tarkkaa puuhaa. Ilmavirrat ja vapaahypyn hallitsemattomuus asettavat lajille suuret riskit. Basehypyssä monia kiehtoo vapauden tunne ja liitäminen ilmassa linnun lailla ennen varjon avaamista. Monet hypyt suoritetaan huikeissa maisemissa, joten se tuo harrastukseen mahdollisuuden nauttia kanjoneista ja vuoristoista lintuperspektiivistä.

Luvalla tai ilman

BASE Jumper Leaping Off Cliff

Basehyppäämistä harrastaa Suomessa noin 150 hengen joukko. Suomessa hyppypaikkojen löytäminen on vaikeaa ja useat hypyt tehdään laittomasti. Vaarassa ovat usein sivulliset sekä itse hyppääjät. Monet lajin harrastajat käyvät ulkomailla hyppäämässä luonnon muovaamien hyppypaikkojen takia. Lajin harrastajat puolustavat lajiaan ja toivovat luvallisia hyppypaikkoja, jolloin laittomat hypyt voitaisiin unohtaa. Viranomaiset sen sijaan pitävät lajin riskejä liian korkeina eikä lupia hypyille heru kovin helposti.

Basehypyissä ja kaikissa extreme-lajeissa varusteet ovat tärkeitä, tietoisia riskejä otettaessa on vaatetuksen oltava sopiva ja turvallinen. Vaatteissa ei saa olla lajeja haittaavia elementtejä kuten remmejä, jotka takertuvat välineisiin. Jalkineiden tulee olla urheilulliset ja hyppääjä saa helposti tilattua kengät netistä.

Riskinotto on hyppääjän omalla vastuulla

Laji kuuluu ns. harmaalle alueelle Suomessa. Suurin osa hyppääjistä pyrkii turvalliseen suoritukseen, mutta osalle lajin riskinotto kiehtoo liikaa ja vaaratilanteita syntyy. Lajia on mahdoton saada täysin turvalliseksi, sillä siihen liittyy paljon hallitsemattomia elementtejä kuten tuulen virtaukset ja varjo-ongelmat. Onnettomuuksia sattuu noin yksi jokaista 2000 hyppyä kohden. Useat lajin harrastajat puhuvat kuitenkin itsemääräämisoikeuden puolesta, ja heidän mukaansa jokaisen tulisi itse saada päättää harrastamisesta vaikka se sisältäisikin suuren riskin.

Kuala Lumpur, Malaysia-September 30, 2011: A BASE jumpers in jumps off from Kuala Lumpur Tower. KL Tower BASE Jump is an annually event and participants from experienced BASE jumpers from all around the world.

Luvattomia hyppyjä uutisoidaan ajoittain. Useat hypyt niin Suomesta kuin myös maailmalta on tallennettu esimerkiksi YouTubeen, josta innokkaat harrastajat tai katselijat voivat niitä katsoa.

Suomalaisittain laji tuli monelle tutuksi kuuluisan taikurin Iiro Seppäsen mukana. Seppänen kuului innokkaisiin basehyppääjiin ennen vuotta 2011, jolloin hän loukkaantui vakavasti basehypyn aikana ja lopetti lajin siihen.

Reply