Extreme-urheilu kuvasi suosion alussa lajeja, jotka olivat vaarallisia. Nykyisin extreme-lajien kirjo on laaja ja niillä tarkoitetaan urheilulajeja, jotka ovat haastavia ja perinteisiä lajia erikoisempia. Moniin liittyy riskejä, mutta niitä pyritään minimoimaan hyvillä varusteilla, suojilla ja suunnittelulla. Lajin piiriin lasketaan esimerkiksi sellaisia harrastuksia kuin alamäkipyöräily, parkour, liitovarjoilu, kiipeily ja ultimate. Monenlaisia uusia lajeja kehitellään jatkuvasti. Muutama vuosi sitten Helsinkiin saapui Tough Viking-kisa, jossa yritetään selvittää jäästä, piikkilangasta, sähköstä, mudasta ja muista esteistä rakennettu rata.
Extreme-kokemuksessa käydään omilla rajoilla
Extreme-lajeissa haetaan usein uusia kokemuksia, niin kutsuttuja flow-tiloja ja adrenaliiniryöppyjä. Omien rajojen rikkominen ja riskien ottaminen saa harrastajat tilaan, johon moni jää koukkuun. Harrastajan tekee mieli ylittää aina korkeampia ja vaikeampia esteitä, ja usein tavoitteet ja into kasvavat harrastamisen myötä. Vaikka monissa lajeissa vaaramomentteja on pyritty vähentämään, on vaara kuitenkin monien extreme-lajien ydin. Niistä haetaan kokemuksia, joita normaali arki ei tarjoa.
Kyseiset lajit eivät sovi kaikille eikä osa ihmisistä koe tarvetta äärirajojensa testaamiseen. Puhutaan joukosta, joita yhdistää ns. seikkailugeeni. Monelle harrastukseen ei riitä pelkkä monotoninen jumppatunti tai hölkkä, vaan keho vaatii suurempia kokemuksia ja repäisyjä.
Extreme-lajiharrastajien joukossa on paljon samanhenkisiä ihmisiä, joten samalla on helppo ystävystyä ja rakentaa kaveriporukkaa yhteisen kiinnostuksen ympärille. Rajoja rikkovat lajit saattavat koukuttaa ja innostaa yhä hurjempiin saavutuksiin, mutta lopulta kyseessä on kuitenkin koukuttuminen urheiluun, joka pysyy järkevissä rajoissa kun osaa hallita riskien ottamisen ja tietää omat rajat. Hölmöily ja itsensä tai muiden asettaminen vaaraan tarkoituksellisesti ei kuulu mihinkään lajiin.
Oman jaksamisen mukaan
Extreme-lajeissa ylitetään tavallisista urheilulajeista poiketen erilaisia esteitä ja haasteita. Monissa lajeissa kisataan ja harjoitellaan itseä vastaan sekä pyritään lisäämään oman kehon voimaa ja ketteryyttä. Nopeampi juoksu, pidemmälle lentävä keihäs tai pitkän harjoittelun tuloksena upea potku maaliin tuovat onnistumisen tunteita. Lajeissa ei käydä kuitenkaan uskaltamisen riskirajoilla, vaan oman kehon rajoja kuunnellen.
Extreme-lajeissa omaa kehoa yritetään suojata varustein kivuilta ja vammoilta, mutta suurimmat vastukset löytyvät oman mielen ja sen hallinnan alueelta. Kerta toisensa jälkeen kokeilu muuttaa lajia hieman helpommaksi vaikka vauhti tai heittäytyminen tilanteeseen tuntuu taatusti joka kerta mahanpohjassa. Monissa extreme-lajeissa kisataan epävirallisesti, mutta niiden tyyli rajoittaa osan virallisia kilpailuja. Osa lajeista on syntynyt kaveriporukoiden kesken kokeiluina ja jännityksen tunteen hakemisena. Monen lajin juuret ovat nuorison keskuudessa, puistoissa, metsissä ja uudenlaisen kokeilun syövereissä.
Reply