Extreme-lajit lasten elokuvissa

 

Elämä on nykyään hyvin haastavaa! Kaiken pitää olla nopeampaa ja tehokkaampaa, ja elämyksiä haetaan kiehtovien extreme-lajien parista. Sama alkaa päteä jo lapsiinkin ja heille suunnattuihin elokuviin. Millaiset lajit ovat päässeet jo lasten silmiin valkokankaalle?

Muutama vuosi sitten alkoi kova keskustelu siitä, onko oikein antaa lasten harrastaa extreme-lajeja. Mielikuvat ovat avartuneet verrattuna historiaan. 80-luvulla sellaista keskustelua ei tarvinnut käydä, koska harva aikuinenkaan harrasti tuohon aikaan kyseisiä lajeja. 90-luvun lama-aikaan ei monella ollut varaa harrastaa mitään sellaista, koska moni extreme-laji maksaa selkeästi enemmän moneen muuhun verrattuna.

Nämä houkuttelevat lajit alkavat olla jo lapsillekin tutumpia kuin ennen. Usein käydään keskustelua riskeistä, joita lajeissa kohdataan, kuten pään nytkäytykset tai muut mahdolliset vammat. Onkin tärkeää pitää huolta, että varusteet ovat kunnossa.

Urheiluvaatteet ovat lapsilla ja nuorilla aikoja sitten siirtyneet laadussaan aikuisten tasolle. Kun harrastetaan esimerkiksi hiihtoa ja lumilautailua, pitää ulkovaatetus olla kuten aikuisilla. Laadukkaita vaatteita tarjoaa esimerkiksi Lekmer.fi.

Extreme Duudsonit ja muut elokuvat lapsille ja nuorille

Young woman doing handstand practicing parkour in Barcelona Catalonia Spain

Suomessa jo pitkään teineille ja nuorille aikuisille suunnattu Extreme Duudsonien ryhmä on niittänyt suosiotaan. Duudsonit ovat ottaneet oppia maailmalta vastaavista ryhmistä, jossa tehdään temppuja ja huolettomaltakin näyttäviä jekkuja toisille. Näissä tempuissa loukkaantumisriski on suuri. Duudsonien ryhmä ovat tehneet lukuisien sarjojen lisäksi myös elokuvan.

Erityisen suosittuja extreme-lajeista kertovia teemoja lapsille ovat autoelokuvat. Lumilautailuelokuvia on tullut myös jonkun verran, esimerkiksi Disneyn vuonna 2014 julkaisema Cloud 9.

Extreme-urheilun hyötyjä ja riskejä

Kuinka isoja riskejä lasten kanssa kannattaa ottaa? New York Times kirjoitti artikkelin, jossa kerrottiin lapsista, jotka harrastavat motocrossia, lumilautailua, vuorikiipeilyä ja parkouria. Artikkelissa kerrotaan paradoksista, jossa samaan aikaan koulujen pihoista tehdään mahdollisimman turvallisia, kun taas lapset saavat vapaa-ajalla harrastaa extreme-lajeja.

Artikkelissa ortopedian professori on huolissaan kyseisestä trendistä. Hänen mielestään lapset eivät osaa vielä arvioida riskejä, kun taas vanhemmat eivät voi jatkuvasti valvoa heitä. Erityisen huolissaan hän on teineistä, jotka näkevät temppuja netissä ja kokeilevat niitä ilman oikeaa valmistautumista. Lääkäreitä on harvoin paikalla, ja temppujen riskeistä ei ole tehty mitään tilastointia.

Toista näkökulmaa artikkelissa esittelee norjalainen psykologi Ellen Sandseter. Hän piti lapsuudessaan ja nuoruudessaan hyvänä, että hän sai kiipeillä vuorilla isänsä kanssa. Sandseter kertoo antavansa lastensa kiivetä korkeisiin puihin ja hänen poikansa harrastaa temppuja suksien kanssa. Hän kertoo poikansa olevan vastuullinen, mutta joutuneen siitä huolimatta usein päivystykseen.

Reply