Ranskalaiselle elokuvalle ei mikään vedä vertaa. Suussa sulavien leivosten, kauniiden naisten, komeiden miesten ja ensiluokkaisten viinien valtakunnassa myös elokuvat ovat positiivisesti jotakin aivan muuta kuin muualla maailmassa. Ranskalainen nauttii elämästä, mutta tekee sen niin hienostuneella tavalla, että sitä ei juurikaan huomaa. Miellyttävissä tapaamisissa ranskalainen tarjoaa poskisuukon ihan jokaiselle ja levittää rentoa ilmapiiriä jopa aivan tuntemattomien keskuudessa.
Ranskalainen elokuva on monipuolinen taideteos
Ranskalaisen elokuva sen genrestä piittaamatta perustuu aina aitoon ranskalaisuuteen, karismaattiseen ja hienostuneeseen käytökseen, ainutlaatuiseen tyylitajuun ja taitaviin, pieniin yksityiskohtiin. Sellaisiin, joilla jokaisella on tärkeä sanomansa.
Rakkautta, moraalia ja salaperäisiä murhia
- Onnen hetket
Tunnettu ranskalainen huipputeos, jonka sisältönä on kiihkeästä
kolmiodraamasta kasvava surullinen perhetragedia, jonka maailmankuulu ohjaaja Agnès Varda kertoo romanttiseen, koskettavaan tyyliinsä. Elokuvan pääosissa Jean-Claude Drouot, Claire Drouot ja Marie-France Boyer. Ohjaus, Agnes Varda Ranska 1965.
Lumovan kaunis, herkkä ja puhutteleva kolmiodraama kannattaa katsoa elokuvaan kiinteästi liittyvässä ympäristössä. Katsojan ei tarvitse matkustaa Ranskaan, vaan kodista voi luoda elokuvaan sopivan ”keitaan”, joka huokuu esimerkiksi maalaisromanttista tunnelmaa. Hurmaavan sisustuksen kruunaa ekologinen, kovaa kulutusta kestävä, mutta paikoin silkinpehmeä juuttimatto, joka kuvaa ranskalaisuutta parhaimmillaan.
- Kuusi moraalista tarinaa
Jokaisen kuuden elokuvan tarina on taitava muunnelma naisen ja miehen rakkaudesta, jossa elokuvan mies haluaa toisen naisen luo. Mies palaa aina kuitenkin saman ensimmäisen naisen luokse. Ohjaajan mielestä ranskalainen moraali sanana on käsitteenä aivan erilainen kuin muualla.
Ohjaus Éric Rohmer.
- Murhaaja asuu numerossa 21
Jännittävä ja tunnelmallinen, ranskalainen mustavalkoinen laatuelokuva nimeltään Murhaaja asuu numerossa 21 on taidokkaasti valmistettu miehitysvuosien noir-jännäri, jossa paikallinen poliisipäällikkö asettuu salanimen turvin Pariisissa sijaitsevaan täysihoitolaan etsiäkseen sarjamurhaajan asukkaiden joukosta. Ohjaus Henri-Georges Clouzot. Ranska 1942.
Darwinin painajainen, Cherbourgin sateenvarjot ja Suuri Illuusio
- Darwinin painajainen
Darwinin painajainen -elokuvan kirjoitti ja ohjasi rakastettu itävaltalainen ohjaaja Hubert Sauper vuonna 2004. Elokuva käsittelee puhuttelevaa, yhteiskunnallista aihetta Tansanian Victoriajärven kalateollisuuden sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista.
- Cherbourgin sateenvarjot
Maailmalla hyvin tunnetun ja rakastetun elokuvan nimeltään Cherbourgin sateenvarjot ohjasi ranskalainen elokuvaohjaaja Jacques Demy vuonna 1964. Kyseisen musikaalin pääosissa näyttelevät Nino Castelnuovo ja Catherine Deneuve. Maailmalla sekä kotimaassaan Ranskassa runsaasi kiinnostusta herättänyt elokuvaan sijoittuu vuoteen 1957, jolloin Ranska päätti liittyä mukaan Algerian sotaan. Elokuvan musiikista on vastannut säveltäjä Michel Legrand. Suosittu elokuva on todellinen menestys ja yksi ihastuttavimmista elokuvamaailman klassikoista. Elokuvalle on myönnetty kolme Cannesin elokuvajuhlien arvostettua palkintoa vuosina 1964, 1965 ja 1966.
Elokuva kertoo ranskalaisesta Cherbourgin kaupungista, jossa sateenvarjoja myyvä 16-vuotias tyttö
Geneviève ja nuori automekaanikko Guy rakastuvat toisiinsa. Rakkauden keskellä Guy saa kutsun Algerian sotaan. Mitäs sitten tapahtuu? Lumoavan kaunis ja herkkä elokuva pitää ehdottomasti itse katsoa.
- Suuri illuusio
Suuri illuusio on todellinen ranskalaisen elokuvan klassikko. Elokuvan ohjasi ranskalainen Jean Renoir vuonna 1937. Elokuva on pasifistinen ja sodanvastainen kuvaus Euroopasta, jossa kansalaisten tavoitteet ja unelmat hävisivät ensimmäisen maailmansodan mukana. Elokuva huippuosaavine näyttelijöinä kannattaa ehdottomasti katsoa. Pääosissa Jean Gabin, luutnantti Maréchal, ranskalainen upseeri, Dita Parlo, Elsa, leskeksi jäänyt saksalainen maatalon emäntä ja Erich von Stroheim, kapteeni von Rauffenstein, saksalainen upseeri.
Reply