Haaveena oma elokuvateatteri kotiin?

Kotiteatteri ei ole enää monille suomalaisille mahdoton unelma, vaan pikemminkin täysin toteuttavissa oleva haave. Ajatus siitä, että kotiteatteri kuuluu vain rikkaiden ihmisten kartanoihin ja luksustaloihin, on tänä päivänä onneksi muuttunut. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yhä useampi elokuvien ystävä voi toteuttaa unelmansa omasta elokuvateatterista myös pienemmässä kodissa ja ennen kaikkea pienemmällä budjetilla.

Elokuvateatteri kotiin – unelma, joka on mahdollinen

Kotiteatterin rakentaminen omaan kotiin on pienemmälläkin budjetilla mahdollista. Kotiteatteri on loistava tapa kerätä yhteen perheenjäsenet ja lähimmät ystävät. Kotiteatteriksi kelpaa itse asiassa pelkkä suuri näyttö tai elokuvan heijastaminen tyhjälle seinälle tai valkoiselle kankaalle. Kun tähän asetelmaan lisätään vielä klassiset elokuvaherkut sekä mukavat sohvat ja nojatuolit, on kotiteatteri valmiina käyttöön ilman sen suurempaa vaivannäköä.

Toiset menevät kuitenkin tätä pidemmälle. Laadukkaan koti­teatterin rakentaminen ei vaadi valtavia summia, sillä täysivaltainen elokuvaelämys on mahdollista toteuttaa varsin kohtuullisilla summilla. Jo muutaman tuhannen euron budjetilla kodin ylimääräisestä huoneesta tai kellaritilasta on mahdollista rakentaa elämyksellinen kotiteatteri, jossa viihtyvät kaikki perheenjäsenet. Lisäksi, jos kotiteatterin rakentamiseen halutaan panostaa toden teolla, 10 000–20 000 euron budjetilla kotiteatterista voidaan luoda kokonaisvaltainen tila aina hifistelijän akustiikkaa, laitteistoa ja tunnelmaa myöten.

Mistä rahoitusta kotiteatterin rakentamiseen?

Oli budjetti sitten pieni tai suuri, unelmien kotiteatterin rakentamiseen ja sisustamiseen tarvitaan rahaa. Tällöin apuun astuu kätevä remonttilaina, jonka ansiosta omien mieltymysten mukaisen kotiteatterin toteuttaminen on enemmän kuin vain unelma.

Remonttilainaa on mahdollista hakea Rahalaitoksen kautta 500 eurosta jopa 70 000 euroon saakka. Tällä tavalla sekä pienemmän että suuremman kotiteatterin budjetin toteuttaminen on remonttilainan avulla mahdollista. Ennen remonttilainan hakemista on kuitenkin tärkeää, että lainatarjoukset kilpailutetaan.

Lainojen kilpailutuksen avulla pystyt helposti vertailemaan jopa kymmenien eri lainatarjousten todellisia vuosikorkoja keskenään, joiden ansiosta näet nopeasti, mikä lainatarjous on kaikkein edullisin. Lainasummasta riippuen voit Rahalaitoksen lainavertailun ansiosta säästää remonttilainassa useita satoja – jopa tuhansia euroja. Säästetyille euroille on varmasti järkevämpääkin käyttöä – vaikkapa upouuden kotiteatterin laitteiston tai suosikkielokuvien ostamista varten!

Ennen remonttilainan hakemista

Ennen remonttilainan hakemista on syytä selvittää, kuinka suurella budjetilla uutta kotiteatteria lähdetään työstämään. Joissakin tapauksissa tila voi olla jo lähes valmis uuden kotiteatterin vastaanottoon, jolloin lainaa ei tarvita kuin vaikkapa parketin uusimiseen, tilan maalaamiseen ja laitteiston asentamiseen. Muissa tapauksissa koko tila on remontoitava uuteen uskoon, jolloin remonttilainaa tarvitaan todennäköisesti enemmän.

Lisäksi on hyvä miettiä, kuinka paljon on valmis itse tekemään. Jos on kätevä käsistään, kotiteatterin rakentamisessa on mahdollista säästää suuriakin summia. Onhan lisäksi oman käden jäljestä nauttiminen myös sanoin kuvaamattoman upea tunne. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa, että suuremmissa remonteissa sekä erityisesti sähköhommissa mukana tulee aina olla alan ammattilainen. Nämä kustannukset nostavat myös remontin hintaa, mutta varmistavat samalla, että kotiteatteri on tilana sekä toimiva että turvallinen.

Parasta oman kotiteatterin rakentamisessa on se, että saat pitkälti itse päättää, mitä kyseiseen tilaan tulee. Vaikka elokuvateatterit ovat syystä tummia, omassa kotiteatterissa sinulla on mahdollisuus päästä leikkimään väreillä, kuvioilla ja muodoilla. Omaa kotiteatteria on mahdollista sisustaa myös tietyn teeman mukaisesti; voit esimerkiksi lisätä tilaan entisajan nostalgisia yksityiskohtia tai panostaa vaikkapa oman suosikkielokuvasi teemaan, oli se sitten fantasiaa, romantiikkaa, scifiä tai toimintaa. Asiaan kuuluvat julisteet, banderollit ja pop up -seinät tuovat omaan kotiteatteriin myös upean silauksen aidon elokuvateatterin tunnelmaa.

Reply