Näin säästät vaateostoksissa

Löytyyköhän yhtään naista joka ei nauttisi vaateostoksilla käymisestä ainakin silloin tällöin. Uuden vaatteen ostaminen tuo mielihyvää ja tietysti on mukavaa pysyä muodissa mukana. Vaatteiden shoppailuun saa kuitenkin uppoamaan uskomattoman määrän rahaa vuodessa, etenkin jos ei suuremmin mieti ostostensa tarpeellisuutta. Käyttämättömien vaatteiden kasaantuminen kaapin perukoille ei ole kenenkään etu, paitsi ehkä sen vaatekauppiaan, joka saa tuotteesta maksun. Suunnittelemalla vaateostokset huolella ja tutkimalla jo kaapissa olevien vaatteiden käyttökelpoisuuden voi saada aikaan toimivan peruspuvusto huomattavasti vähemmillä vaatekappaleilla ja pienemmällä rahamäärällä kuin oli ajatellut. Uutta talvitakkia ei ole mikään pakko ostaa joka vuosi, jos entinen on kunnossa ja ajatonta klassista mallia. Työpukeutumisessa jakku- tai housupuku toimii erilaisten paitojen ja puseroiden kanssa vuosia, jos ne on kerran laadukkaina hankittu. Vanhan kansan sanonta siitä, että köyhän ei kannata ostaa halpaa, pitää edelleenkin täydellisesti paikkansa.

Hanki vain laadukkaita ja sopivia vaatteita

Jos vaatebudjettisi ei ole rajaton, vaan olet pienen budjetin muotiostoksilla, kannattaa pitää mielessä muutamia perusasioita. Mieti ensimmäiseksi, tarvitsetko todella tuon vaatteen, jota juuri katselet. Onko sille käyttöä, sopiiko se yhteen muiden vaatteittesi kanssa, onko koko sopiva ja istuuko vaate kunnolla? Ja ennen kaikkea: millainen on vaatteen laatu? Vaate kannattaa aina tarkastaa perusteellisesti jo ostovaiheessa, sillä edes kallis merkkituote ei välttämättä aina ole virheetön ja hintansa arvoinen. Tutki saumat, napit ja vetoketjut, ja katso myös vaatteen nurjalle puolelle. Mitä materiaalia vaate on ja miten sen voi pestä? Luonnonkuidut ovat yleensä miellyttävämpiä käytössä ja helpompia hoitaa kuin tekokuituiset vaatteet, jotka etenkin lämpimällä saattavat olla epämukavan hiostavia. Loppujen lopuksi laadukas vaate, vaikka hinnakkaampikin, tulee pitemmän päälle halpoja rättejä halvemmaksi, koska se säilyttää kuosinsa vuodesta toiseen toisin kuin halvasta materiaalista valmistetut heikkolaatuiset vaatekappaleet, jotka alkavat näyttää nukkavieruilta jo muutaman pesukerran jälkeen. Eli osta mieluummin muutama harva laadukas vaatekappale, joita voit käyttää pitkään, kuin monta heikkolaatuista riepua, jotka menevät roskiin jo parin käyttökerran jälkeen. Se tulee lopulta käytössä halvemmaksi.

Ostaisinko vaatteita käytettyinä

Uusien vaatteiden ostamisen sijaan voi olla fiksua tarkistaa myös netin, kirpputorien ja second hand -liikkeiden tarjonta. Niistä saattaa tehdä todella edullisia löytöjä laadukkaistakin vaatteista. Syystä tai toisesta myyntiin on laitettu hyväkuntoisia merkkivaatteita murto-osalla niiden alkuperäisestä ostohinnasta. Tarjolla on tietysti tavaraa laidasta laitaan, mutta kovalla työllä ja toisinaan myös tuurilla saattaa löytää todellisia ja juuri itselle sopivia helmiä. Jotkut paikat myyvät myös esimerkiksi edellisten kausien loppueriä, joissa saattaa olla vielä alkuperäiset hintalaputkin paikallaan, mutta hinta on nyt jotain aivan muuta. Käytettynäkään ei toki kannata ostaa turhia vaatteita kaappiin roikkumaan, vaan ainoastaan sellaisia mitä tietää varmasti myös käyttävänsä. Ajan myötä oma maku ja tyyli kehittyy eikä hukkaostoksia enää tule, kun paneutuu siihen, millaisia vaatteita todella käyttää. Kaikkein kalleimmiksi tulevat ne ostokset, joita ei koskaan käytä, ne vievät vain rahasi ja kuluttavat turhaan kaappitilaa paremmilta hankinnoilta.

Reply