Extreme-lajeja pidetään helposti hyväosaisten harrastuksena. Vain ihminen, jolla ei ole puutetta rahasta, joutuu hankkimaan turvallisen arkensa vastapainoksi benjihypyn, riippuliidon tai vapaakiipeilyn tuomaa adrenaliinihyökyä, eikö vain? Ei välttämättä! Extremeskene vetää puoleensa ennakkoluulottomia huimapäitä, joita yhdistää rakkaus intensiiviseen urheilukokemukseen, ei tulotaso. Urheiluun saa toki upotettua paljon rahaa, jos oikein innostuu hifistelemään varusteiden ja harrastuspaikkojen kanssa. Säännöllinen annoksen adrenaliinia pääsee kyllä nauttimaan pienemmälläkin budjetilla. Jos haluat aloittaa extremelajin harrastamisen eikä sinulla ole paljoa rahaa käytössä, voit vaikuttaa rahanmenoon parilla yksinkertaisella kikalla ja vähällä vaivannäöllä. Avainasemassa on oman lajin viisas valinta: säännöllisten laskuvarjohyppyjen ystävä joutuu kaivamaan kuvetta helposti pari tonnia vuodessa, mutta parkouriin hurahtava tarvitsee lähinnä sopivat kengät ja mahdollisesti ajoittaisia ensiaputarvikkeita. Myös yleisellä turhien kulujen karsimisella omasta elämästäsi säästät rahaa harrastukseen. Lue eteenpäin ja nappaa itsellesi 10 parasta rahansäästövinkkiä seikkailijalle!
Näin säästät rahaa extreme-lajissa
1. Valitse extreme-lajisi viisaasti. Lumilautailu ei ole saman hintaista kuin riippuliito tai retkimelonta. Tutustu oman alueesi harrastusmahdollisuuksiin ja vertaile hintoja! Jos tunnet muita extreme-urheilun ystäviä, kannattaa kysellä heiltä kuinka ison loven harrastus tekee lompakkoon. 2. Päätä paljonko panostat. Kuten Talouselämän artikkelissa 80 parasta säästövinkkiä opetetaan jo ensimmäisessä vinkissä, budjetin teko on kaiken a ja o säästäväistä elämää halajavalle. Laske kuukausittaiset menosi ja niistä harrastukseen likenevä määrä. 3. Harrasta kavereiden kanssa. Harrastuskaveri on hyvä idea muutenkin, mutta toimii myös säästövinkkinä. Jos kaveri on lajissaan sinua kokeneempi, voit saada hänet vihkimään sinut sen saloihin ja säästää ehkä osan ammattiohjaajan kuluista. Tai sitten voitte esimerkiksi ostaa ohjattuja tunteja yhdessä, parihinnat ovat usein yksilötunteja edullisempia. 4. Liity yhdistykseen. Hyödynnä nettiä tutkiaksesi toimiiko alueella lajisi yhdistystä tai järjestöä. Niillä on usein jäsenetuja tai ryhmämatkoja jäsenilleen. 5. Harrasta vuodenajan mukaan. Esimerkiksi jos tykkäät kiipeilystä, voi olla huokeampaa harrastaa sitä vain kesäisin ulkona. Näin et maksa kiipeilyhallista.
Näin lisäät harrastukseen käytettävissä olevaa rahaa
5. Lopeta turhat ostokset. Lakkaa ostelemasta kirjoja joita et ehdi lukea, tai vaatteita joita et tule käyttämään melkein koskaan. Elektroniikkaostoksien kanssa ei kannata juosta uutuuksien perässä, ne ovat todennäköisesti täynnä bugeja. Pienistä puroista kasvaa suuret säästöt ennen kuin huomaatkaan! 6. Laita myyntiin tarpeettomat tavarat. Hyväkuntoiset mutta käyttämättömät tavarat saat helposti kaupattua verkon kirpputoreilla. Saat kivasti taskurahaa, ja kotikin on kivemman näköinen kun se ei pursua tavaraa. 7. Pyydä extreme-aiheisia lahjoja. Saatat saada läheisiltäsi rahaa harrastukseen, uusia varusteita, lahjakortteja tunneille tai elämykseen… Tämä vinkki edellyttää toki sitä että lähipiirisi hyväksyy hurjan harrastuksesi. 8. Pienennä elinkustannuksiasi. Perustarpeistakin on helppo säästää ilman että joudut kituuttamaan. Kilpailuta puhelinliittymät, älä syö turhaan ulkona ja suosi alennusmyyntejä. 9. Tee harrastuksesta tulonlähde. Selvitä kuinka voit kouluttautua extreme-lajisi ohjaajaksi. Parhaimmillaan saat korvauksen työstä, tai ainakin ilmaisia harrastuskertoja! 10. Jos tulee tiukka paikka, harrastusta voi rahoittaa pikalainoilla, kuten Zmarta.fi tai vastaava palvelu. Lainan takaisinmaksuun tulee luonnollisesti varautua. Näillä nikseillä saat lisää rahaa seikkailuihisi alta aikayksikön! Pysy rohkeana.
Reply