Extreme-lajit elokuvissa pohjautuvat stuntteihin

 

Osa extreme-lajeista on antanut potkua harrastukseen leffoista. Hyvänä esimerkkinä on Bond-elokuva 007 rakastettuni, jossa Bond hyppää suksineen vuoren harjalta. Stuntin tekijänä toimi Rick Sylvester ja elokuvan myötä laji alkoi kerätä lisää harrastajia. Extreme-lajeilla ja elokuvilla on vahva yhteys, sillä stunt-kohtauksia tekevät huimapäät kuuluvat oleellisesti toimintaelokuvien maailmaan. Nykyisin useat stunt-ammattilaiset ovat omien lajiensa huippuja.

Ensimmäiset basehypyt puolestaan tehtiin Amerikassa 70-luvun lopussa ja siitä lähtien tämän vaarallisen lajin suosio on vain kasvanut. Monissa extreme-lajeissa on mukana vaaran viehätys ja uhkarohkeiden temppujen tekeminen vaatii niin henkistä kuin myös fyysistä kanttia. Nykyisin lajikirjo on erittäin laaja. Parkour ja basehyppy poikkeavat lajeina toisistaan kuin yö ja päivä, vaikka kuuluvatkin molemmat extreme-lajeihin. Toisissa kestävyys on kovilla, kun taas osa lajeista sisältää muutaman minuutin adrenaliinipyrähdyksiä.

Point Break – kuolemaa uhmaten

Extreme-lajien harrastajat saattavat valita elokuvansa nimenomaan lajien perusteella. Yksi huimapäiden suosituimpia elokuvia on ollut uusintaversio Point Break, jossa esitellään huikeita temppuja. Elokuvassa stunttien tekijät ovat suuressa roolissa ja huikeat lumilautailu, kalliokiipeily, liitopukuhyppy ja motocross-kohtaukset ovat pitkän harjoittelun ja useiden kuvausten tulos. Extreme kohtauksista vastasivat lajien huippuammattilaiset ja niitä suunniteltiin tarkasti alan asiantuntijoiden kesken. Elokuvan kohtaukset on kuvattu luonnossa ja useissa eri maissa ja niiden todellisuus kiehtoo monia lajeista kiinnostuneita.

Suomalaista extremeä

Dudesons_NorwaySuomalaista verta extreme-näyttämölle ovat tuoneet Duudsonit, joiden tv-ohjelma, jossa pojat tehtailivat vaaraa hipovia omatekoisia temppuja, saavutti suuren suosion. Duudsonit on neljästä miehestä koostuva porukka, jonka temput rikkovat myös extreme urheilun rajoja. Pyörillä kulkevalla roskiksella ajaminen jyrkässä mäessä ja monet muut kokeilut on tallennettu vuonna 2006 julkaistuun elokuvaan, jonka levikkialueina olivat Suomen lisäksi myös Yhdysvallat ja Japani. Duudsonit on otettu hyvin vastaan niin Suomessa kuin maailmalla, ja hulvattoman poikaryhmän temput ja rehellinen esiintyminen on tehnyt heistä suosittuja eri ikäluokissa.

Elokuvien lisäksi extreme-lajeja katsotaan paljon verkossa, ja erityisesti YouTube taltioinneissa on laaja valikoima eri lajien suorituksia. Useat lajinharrastajat käyttävät verkkoa ja sosiaalisen median kanavia, etsiessään lajeille uusia ulottuvuuksia ja vinkkejä. Elokuvat sen sijaan toimivat viihteenä, joissa huippuammattilaiset vievät monet lajit astetta korkeammalle tasolle.

Reply