Actionkamera kotona ja harrastuksissa

 

Vauhdikkaisiin tilanteisiin soveltuvat harrastelijoiden actionkamerat ovat nousseet nopeasti suosioon. Kamerat voidaan kiinnittää esimerkiksi pyöräily- tai suojakypärään, rintavaljaisiin tai suoraan pyörään. Idea actionkameraan on lähtenyt alun perin extreme-lajien harrastajien keskuudesta, monella on ollut tarve kuvata omia vauhdikkaita harrastuksia, kuten surffausta.

Tavalliset kamerat videoineen eivät yleensä sovellu tilanteisiin, joissa on tärinää, nopeasti vaihtuvia kuvakulmia ja kova meno. Actionkamera sen sijaan on suunniteltu juuri tätä varten ja ne ovat levinneet nopeasti lähes kaikkiin extreme-lajeihin ja jopa metsästykseen. Kamerat ovat otettu myös opetuskäyttöön kilpaurheilussa, esimerkiksi mäkihypyssä, jossa hyppääjien on helppo nähdä omasta hypystä kuvatusta pätkästä teknisiä kohtia, joita pyritään muokkaamaan.

Mountain Bike: on a road in Tuscany

Useat kamerat painavat vain alle 100 grammaa ja niiden kiinnityksissä on useita vaihtoehtoja, kameroihin on mahdollisuus hankkia erilaisia muistikortteja oman tarpeen mukaan. Markkinoita ovat hallinneet vahvasti GoPro-kamerat mutta viime aikoina myös kilpailijoilta on nähty hyviä ja kilpailukykyisiä malleja. Kilpailua käydään esimerkiksi erilaisin sovelluksin, jotka lisäävät potentiaalia muokata omia filmauksia ja siirtää niitä eteenpäin. Edullisemmatkin kamerat riittävät moniin lajeihin mutta paljon kuvaavat ja ammattimaista materiaalia kaipaavat kuvaajat suuntaavat katseensa laadukkaisiin kameroihin, joissa pienillä lisätoiminnoilla saa kuvaukseen lisäulottuvuuksia. Yksi tärkeimpiä monille on mahdollisuus siirtää materiaalia suoraan kameralta sosiaalisen median eri kanaville. Actionkameralla kuvatussa materiaalissa on vahva yhteys nykypäivään ja sosiaaliseen mediaan. Nykyisin kuvataan paljon materiaalia, joka jaetaan muille sosiaalisessa mediassa. Ennen kuvattiin enemmin oman perheen tarpeisiin mutta nyt kuvaaminen on siirtynyt julkisemmaksi.

Actionkamerasta on moneksi

Monissa lajeissa on pitkät kuvausperinteet. Live-taltioinnit laskuvarjohyppääjän tai muodostelmahyppääjien lintuperspektiivistä ovat tuttuja, samoin esimerkiksi F1-radoilta kuvatut pätkät suoraan autoilijoiden vinkkelistä.

Monissa exreme-lajeissa harrastajilla on tarve jakaa kokemuksia muille samanhenkisille ja yrittää tuoda lajin viehätyksen ydin myös muiden tietoisuuteen. Huikeat maisemat, jännittynyt tunnelma ja huippusuoritukset välittyvät actionkameran kautta kaikille katsojille. Kameraa käytetään hyvin monipuolisesti eri lajeissa kuten metsästysretkillä ja vaelluksen yhteydessä. Se ei kuitenkaan sovellu ehkä parhaiten maisemakuvaukseen mutta liikkeessä mukana ollessa se antaa harrastuksesta tai tietystä tapahtumasta omanlaisensa kuvakulman, jossa katsoja on vahvasti mukana kuvaajan kautta.

Kameran voi kiinnittää melkeinpä mihin vain – paikaksi käy jopa ulko-ovi tai koiran valjaat. Sen avulla voidaan urheiluharrastuksen lisäksi kuvata myös perhetapahtumia kuten lasten synttäreitä. Kameran monipuolisuus eri tilanteisiin on sen yksi parhaimmista puolista ja erottaa sen näin esimerkiksi kännykkäkamerasta.

Reply