Vaarallisimpia elokuvastuntteja

Action-elokuvat ovat kiehtoneet yleisöä jo reilusti yli puoli vuosisataa. Action-elokuvat ovat sisältäneet monenlaisia hurjia stuntteja etenkin entisaikaan, kun tietokoneella tehtyjä efektejä ei vielä ollut, ja erilaiset turvallisuussäännökset olivat huomattavasti löyhempiä. Tässä artikkelissa kerromme kaikkien aikojen hurjimmista elokuvien stunt-kohtauksista, ja siitä, kuinka ne toteutettiin.

Jackie Chanin lasikattolasku

Jackie Chan on yksi suurimmista toimintaelokuvanäyttelijöistä, ja ehdottomasti yksi hurjimmista stuntmiehistä, joka ei jättänyt stunttejaan muiden tehtäväksi, vaan toteutti ne itse. Jackie Chan on tehnyt satoja stuntteja, mutta todennäköisesti miehen hurjin esiintyminen nähtiin vuoden 1998 elokuvassa Who Am I? Elokuvan kohtauksessa Chan hyppää katolta ja liukuu alas yli 45 asteen kulmassa olevaa lasikattoa alas lukuisia kerroksia. Kohtauksessa olisi voinut käydä huonosti, sillä Chanilla ei ollut minkäänlaisia varsinaisia turvavarusteita, kuten valjaita, köysiä tai turvaverkkoa. Nykyään kyseisen stuntin ja artikkelin muutkin stuntit voi katsastaa itse vuokraamalla elokuvat kätevästi vaikka netin kautta, ja sen rahoittamiseen voi käyttää Sambla-palvelua, ja kenties inspiroitua ryhtymään stunt-mieheksi tai -naiseksi itse!

Buster Keatonin koominen stuntti

Buster Keaton oli 1900-luvun alkupuoliskon merkittävä komedianäyttelijä. Tuolloin turvamääräykset elokuvissa olivat lähes olemattomia, joten tähti itse saattoi tehdä merkittäviä stuntteja ilman minkäänlaisia rajoituksia. Esimerkiksi vuonna 1928 kuvatussa elokuvassa Steamboat Bill Jr, Keaton seisoo talon edessä, ja koko talon etupuolisko romahtaa hänen päälleen. Kaksikerroksinen puutalo ei kuitenkaan vienyt miestä mukanaan, vaan hän seisoo paikallaan ja sujahtaa talon ikkunan lävitse naarmuttomana. Myöhemmin lukuisat muut elokuvat ovat sisältäneet eri variaatioita vastaavanlaisesta stuntista. Nykyään joitakin Keatonin filmejä voi katsoa myös Ylen Ylen kautta.

Steve McQueenin legendaarinen moottoripyöräloikka

Steve McQueen oli aikansa merkittävä näyttelijä, jonka todennäköisesti hurjin stuntti nähdään legendaarisessa vankilapakoelokuvassa The Great Escape vuodelta 1963. Tarina kertoo ryhmästä liittoutuneiden sotilaita, jotka toisen maailmansodan aikaan pakenevat natsien vankileiriltä mielikuvituksellisin konstein. Eräässä elokuvan kohtauksessa McQeen saa käsiinsä moottoripyörän, ja loikkaa sillä kovassa vauhdissa useita metrejä korkean piikkilangan yli, ja ajaa tiehensä. McQueen kuitenkin epäonnistui hypyssä, mutta ei loukkaantunut pahasti. Stunt -kohtauksen suoritti hänen ystävänsä, moottoripyöräharrastaja Bud Ekins, joka puettiin näyttämään McQueeniltä. Muista artikkelin tapauksista poiketen valkokankaalle ei päätynytkään näyttelijän itse tekemä stuntti, mutta mies ansaitsee silti ehdottomasti maininnan hyvästä yrityksestä sekä siitä, ettei hän antanut epäonnistumisen häiritä. McQueen jatkoi moottoripyörällä ajamista monissa muissakin elokuvan kohtauksissa. Mikä hauskinta, Ekins ajoi elokuvan muissa kohtauksissa esittäen McQueenin hahmoa, mutta McQueen puolestaan ajoi Ekinsin perässä pukeutuneena natsiasuun, ja siten jahtasi omaa roolihahmoaan!

Keanu Reevesin huima loikka

Keanu Reeves on yksi niistä tunnetuista Hollywood-näyttelijöistä, joka on tehnyt itse omia stunttejaan, eikä ole passittanut kaksoisolentoa tekemään työn puolestaan. Vuonna 1994 valmistuneessa elokuvassa Speed Reeves loikkaa liikkuvasta avoautosta kesken ajon pakettiautoon, jonka sivuovi on auki. Vaikka ohjaaja on todennäköisesti tehnyt kohtauksesta vaarallisemman näköisen valitsemalla tietyn kuvakulman ja leikkauksen, on nähtävissä, että Reevesin mätkähtäminen pakettiautoon on todennäköisesti tehnyt kipeää. Alkujaan Reeves ei ollut kiinnostunut tekemään stunttia itse mutta myöhemmin kuitenkin suostui siihen. Myös elokuvan ohjaaja oli hanketta vastaan, mutta salli miehen tehdä tempun itse varsinaisena kuvauspäivänä, vaikkakin seurasi kuvausta hyvin hermostuneena.

Reply