Life hackit ja arjen kekseliäisyys

Nykyihminen on kiireinen, alati menossa ja tehokas. Käyskentely puistossa, ristikon täyttäminen ja vaatteiden silittämisestä nauttiminen eivät vaan enää tunnu olevan muodissa. Koska kaikki pitää olla valmiina nopeasti, myös life hackit eli elämää nopeuttavat tavat ovat nousseet pinnalle. Internet pullisteleekin nykyään mitä erikoisempia life hackeja, ja monet sivustot ovat ottaneet asiakseen tuottaa jatkuvasti uusia jännittäviä ohjeita. Erityisen suosittuja ovat vaikkapa ruoka-, askartelu- ja kasvienkasvatusaiheiset vinkit, jotka tekevät asioiden tekemisestä erityisen helpon näköistä. Lisäksi on tullut niin sanottuja vastaliikkeitä näille erilaisille vinkkisivustoille: aktiiviset seuraajat ovat alkaneet testata vinkkejä ja raportoimaan muille, toimivatko ne oikeasti. Internet onkin täynnä hulvattomia kokeiluja vaikkapa nopeista resepteistä, jotka läsähtävät pannukakuiksi. Kaikki vinkit eivät toimi, mutta monissa on varmasti jokin itu takanaan. Parhaat vinkit voivat todella helpottaa siivoamista, tuoda ruoanlaittoon uusia näkökulmia ja auttaa korjaamaan korjauskelvottomiakin asioita.

Ruokahävikki vähenee helpoin vinkein

Jokaisen ihmisen hyvän elämän peruksia ovat ravinto, uni, liikunta ja mukava ympäristö. Liian kiireen keskellä näitä saattaa alkaa laiminlyödä. On helppoa ostaa valmisruokaa tai käydä ulkona syömässä, kun ei jaksa itse käyttää tunteja kokkaamiseen. Tämä kuitenkin voi kostautua liikoina kaloreina ja huonoina ravintoarvoina. Siivoaminen voi olla työlästä, kun joutuu hankaamaan tahroja kaakelista tai imuroimaan pölykoiria sängyn alta. Ei siis ole kummakaan, että moni kaipaa vinkkejä, joilla tehdä välttämättömistä, mutta työläistä askareista mukavampia ja nopeampia. Vinkit voivat olla myös suorastaan kullan arvoisia, sillä arjen kekseliäisyydellä saa helpotusta ruokabudjettiin helposti, ja pienellä vaivalla voi säästää jopa satasia. Puutarhanpito tuottaa ruokaa omavaraisesti ja toimii samalla mielen hoitona, kun tulee automaattisesti oleiltua ulkona ja tehtyä fyysisiä askareita. Ruokahävikkiä ja ruokarahojen määrää saa helposti pienemmiksi ja helpommin hallittaviksi, kun etsii sopivia life hackeja. Vanhoista banaaneista saa ihania pannareita, leivänkannikat voi jalostaa krutongeiksi ja kasvisten kuorista ja perkkeistä voi keittää ihanaa omaa kasvislientä keittojen pohjaksi.

Life hackeilla tekee elämänsä mukavammaksi harrastaessa

Moniin harrastuksiin liittyy paljon aikaa ja vaivaa vaativia asioita. Siksi on mukava löytää vinkkejä, joilla tekee asioista helpompia. Vaeltaja arvostaa varmasti temppua, jolla saa näppärästi sidottua itse nyöriä kasaan, tai ohjetta, miten valmistaa hyvää ja maittavaa retkiruokaa. Puutarhanhoidosta tulee lapselle jännittävää ja opettavaista, kun löytää videon, jossa näytetään, miten rakennetaan porkkana-akvaario, jonka pleksin läpi näkee porkkanan kasvavan. Ruoanlaittaja arvostaa vinkkejä, joilla saa pohjaan palaneen ruoan helposti puhdistettua pannusta tai munankeltuaisin irrotettua valkuaisesta ilman sotkua. Life hackeissa on se parasta, että ne tekevät asioista usein samalla jännittäviä kokeiluja eikä enää pelkkää puurtamista. Vai miltä kuulostaa testata, onnistuuko puisen tuolinjalan naarmujen peittäminen todellakin hankaamalla niitä saksanpähkinällä? Uskaliaammat taas voivat rakentaa varashälyttimen oveen paristosta ja muutamasta helposti saatavilla olevasta osasta tai tehdä vaikka pienen pöytätuulettimen kesähelteitä vilvoittamaan. Vinkkien ilo on myös niiden helpossa ymmärrettävyydessä: moni sivusto tekee videoita, joissa koko prosessi näkyy kattavasti alusta loppuun.

Reply