Lempikulttileffa ja halloween

Halloween on juhlakalenterin paras juhla yhdestä ainoasta syystä: silloin saa tälläytyä. Tämä ei tarkoita arkipäivän meikkaamista, tai edes kardashiantason puunausta, vaan mahdollisuutta tehdä kunnon halloween aiheinen meikki kasvoille. Teini-ikäisinä saatoimme leikitellä identiteettien kanssa ja maalata kasvoillemme sitä sun tätä harva se päivä, ja joka toinen viikko muuttaa tyyliä hipistä gootiksi ja gootista teinixiksi ja sieltä taas sweet lolitaksi. Mutta nyt aikuistuneina ja ehkäpä jopa järkevöityneinä kokeilujen aika on ohi ja olemme useimmiten vakiintuneet yhteen vaateparteen, imagoon ja habitukseen, jota haluamme ympäröivälle maailmalle viestiä. Säästämme ylitsemenevät koristelut naamiaisiin ja muihin kertaluonteisiin tapahtumiin, mutta toisaalta tällöin koristautumisesta tulee harvinaisempaa herkkua ja siitä saatava nautinto vain kasvaa.

Elokuvan keinot

Elokuvat ovat massaviihdettä. Vaikkei koskaan olisikaan nähnyt yhtään Marvelin tai DC Comicsin supersankarielokuvaa tai lukenut niiden lähdeteoksia, ei ole voinut välttyä elokuvien supersankarihahmoilta mainoskampanjoiden tai median jälkipyykin ja puinnin ansiosta. Elokuvien voima on kuitenkin toisaalla kuin vain niiden volyymissä tavoittaa katsojia. Elokuvat ovat lähikuvan taidetta ja zoomaavat hahmojensa kasvoihin ja hahmo silmien kautta näyttelijän sieluun. Elokuva antaa meidän samaistua näihin hahmoihin ja nähdä maailma heidän silmiensä kautta. Ei siis ihme, että niin monet hahmot jatkavat elämäänsä kankaan tällä puolella, niin kutsutussa oikeassa maailmassa.

Kulttielokuvat

Yllä mainittujen spidermanien, batmanien, ironmanien ja muiden supersankarien ohella on joukko pienempiä sankareita, joita herätetään henkiin ja jotka saavat uuden inkarnaation jokaisena halloweenina. Nämä hahmot näkivät ensi kertaa päivänvalon elokuvissa, jotka ovat saaneet kulttielokuvan statuksen. Elokuva, joka ei ilmestyessään välttämättä ole ollut suurikaan menestys, mutta VHS- tai DVD-levityksen (ehkäpä tulevaisuudessa striimauksen) myötä se on saavuttanut laajemman katsojasuosion ja elokuvalle omistautuneen fanikunnan. Kulttielokuvaharrastajat ovat kuin elokuvamaailman ekstremeurheilijat, sillä fanittaminen on ehdotonta ja fanikunnan jäsenet pukeutuvat suosikkihahmoikseen sopivan tilaisuuden tullessa. Ja tuo tilaisuushan on kerran vuodessa lokakuun lopussa.

Paras kulttielokuva

Ehkäpä kaikista paras kaikkien aikojen kulttielokuva on Joel ja Ethan Coenin Big Lebowski. Big Leboswki kertoo kidnappauksesta. Tai ehkäpä se kertoo keilailuturnauksesta. Tai sitten The Duden yrityksestä saada mattonsa korvattua sen jälkeen, kun sen päälle on virtsattu. Elokuvan juoni on monipolvinen, mutta mikä tekee siitä kulttielokuvien kuninkaan, on sen hahmot ja lukemattomat siteerattavat kohdat. Eivät ainoastaan elokuvan päähenkilöt, Jeff Bridgesin esittämä vanha hippi ”Dude” Lebowski ja tämän Vietnam-veteraani keilatoveri John Goodmanin Walter Sobchak, ole tunnusomaisine vaateparsineen ikimuistettavia hahmoja. Elokuvan pienemmissä rooleissa tavataan yhtä lailla ikimuistettavia hahmoja, kuten John Turturron esittämä keilailuvastustaja Jesus tai uhkaava saksalaisten nihilistien ryhmä, tai autoja varasteleva teinipoika, jonka isä on rautakeuhkossa.

Toki on muitakin aivan väärtejä kulttielokuvia, joista ottaa mallia halloweenin naamioleikkeihin. Rocky Horror Picture Show on aina oiva valinta, alkuperäisen Blade Runnerin Darryl Hannah -meikki on jo klassikko. Eikä voi astua harhaan Monty Pythonin elokuvien hahmojen tai komediaryhmän jäsenen Terry Gilliamin kahdeksankymmentäluvun Brazil-elokuvan kuvastojen kanssa. Osuvasti ja oivasti suomennettu Superässä, eli Buckaroo Banzai on myös varma valinta. Mutta kun näet halloweenina oransseja pilottilaseja yhdistettynä liiviin tai jonkun nahjuisessa villatakissa kanniskelemassa mattoa, tiedät kohdanneesi kultin jäsenen.

Reply