Fiksun säästäjän lomabudjetti

Useimmille meistä loma on vuoden kohokohta, jota odotetaan joka vuosi yhtä innolla. Selvää on, että lomalla kuluu yleensä enemmän rahaa kuin normaalisti, etenkin jos haluaa harrastaa jotain erityistä ja tehdä jotain ikimuistoista. Extreme-lajien suosio on viime vuosina kasvanut tasaisesti, ja monille ensimmäiset kokemukset näistä lajeista hankitaankin lomareissulla vaikkapa benji-hypyn muodossa. Nämä aktiviteetit ovat tosin usein melko hinnakkaita, joten lomaa suunnitellessa pitää tietysti ottaa huomioon myös käytössä oleva rahamäärä. Lomabudjettia on kuitenkin melko helppo kasvattaa aloittamalla valmistautuminen ajoissa ja säästämällä arjen menoissa. Vuoden mittaan pienistäkin säästöistä syntyy helposti mukavan kokoinen summa lomalla käytettäväksi. Töihin voi viedä eväät, kallista noutokahvia ei ole pakko saada joka aamu, jonkun baari-illan voi hyvin jättää väliin ja pitää sen sijaan vaikka nyyttikestit kotona kavereiden kanssa. Jos matka ei ole liian pitkä, voi kulkea kävellen tai pyörällä bussin tai junan sijaan, ja samalla hoituu myös päivän liikunta-annos kuin huomaamatta. Säästämistapoja ja -kohteita on lukemattomia.

Lomalla ehtii harrastaa

Aikaisemmin oli tavallista, että pyrittiin löytämään mahdollisimman halpa loma. Riitti kun pääsi johonkin ”etelään”, oli jonkinlainen huone jonkinlaisessa hotellissa, ranta, aurinkoa ja halpaa olutta. Joillekin tämä tietysti edelleenkin on se loman peruskaava, mutta useimmilla taitaa olla jo hieman enemmän vaatimuksia onnistuneelle lomalle. Halutaan kokea elämyksiä, harrastaa, syödä hyvin ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Tarjolla on erilaisia harrastusmatkoja, joilla saatetaan olla hyvinkin aktiivisia eri lajien merkeissä, ja monet räätälöivät myös itse itselleen sopivia matkapaketteja. Matkan tason ja pituuden kasvaessa myös keskimääräinen lomabudjetti kasvaa luonnollisesti. Erilaiset aktiviteetit nostavat tietenkin kuluja, mutta etenkin kerran elämässä -kokemuksista ollaan valmiita myös maksamaan. Huolellisella suunnittelulla ja järkevällä säästämisellä pääsee lomille, joilta jää muistoja koko loppuelämän ajaksi. Kannattaa seurata omia menojaan vaikka vain kuukauden ajan tarkasti eriteltyinä, niin huomaa helposti, kuinka paljon rahaa tulee kulutettua ns. turhuuksiin, joita ilmankin elämä on aivan yhtä antoisaa ja monipuolista. Noista turhista kuluista karsimalla ja siirtämällä rahan matkakassaan, on mahdollista päästä unelmiensa lomalle vaikka joka vuosi.

Millaisen loman haluan

Lomaa suunnitellessa kannattaa miettiä, mikä lomalla on kaikkein tärkeintä. Haluaako asua tasokkaassa hotellissa, jolloin majoituskulut saattavat haukata leijonanosan matkabudjetista. Ostaako suorat lennot kohteeseen ja säästää aikaa vai mahdollisesti paljonkin halvemmat välilaskulliset lennot? Nykyisenä halpalentoyhtiöiden aikana voi lennot saada hyvinkin edullisesti, jolloin rahaa jää enemmän käytettäväksi vaikkapa johonkin harrastukseen kohteessa. Sukeltaminen, liitovarjolla lentäminen, vuorikiipeily tai koskenlasku ovat monen toivelistalla, mutta ne saattavat myös verottaa matkabudjettia aika lailla. Ruokailu on myös välttämätön kuluerä. Syödäkö siis joka päivä ravintolassa parikin kertaa? Vai olisiko mahdollista kokata itse ainakin osan aikaa? Näin pääsisi myös katsastamaan paikallisten kauppojen ja torien valikoimaa, joilta löytyy sitä aitoa maan kulttuuria ja jokapäiväistä elämää. Halutaanko käydä iltaisin baareissa bailaamassa ylihintaisia drinkkejä nautiskellen vai olisiko mukavampaa juoda kumppanin kanssa parvekkeella pari lasia viiniä auringonlaskua katsellen? Oikeita lomanviettotapoja on yhtä monta kuin on lomailijoitakin.

Reply